domingo

La Primera Guerra Mundial

                  

ABANS DE 1914
Causes Llunyanes de la Primera Guerra Mundial
-Apareix Alemanya (1871) des del seu inici és una potència econòmica i militar amb ànsies d’expansió principalment per obtenir matèries primeres per la industria i afavorir l’ampliació del mercat.
-Formació de bàndols:
Triple aliança: Italià, Alemanya, imperi austrohongarès. Al 1915 Itàlia es passa al bàndol de la triple Entesa i L’Imperi otomà apareix al conflicte amb la triple Entesa

Triple Entesa: Rússia, França, Anglaterra. Al 1915 Itàlia passa al bàndol de la triple entesa.

                       
                       

ELS FRONTS
La guerra al front occidental va ser lenta i sagnant, i va implicar un contacte directe i constant entre ambdós bàndols. Les trinxeres jugaven un paper molt important.
En canvi, al front oriental es va portar a terme una guerra més dinàmica que en l'occidental, i les trinxeres no hi van jugar un paper gaire destacat. El front es va tancar, ja que Rússia va sortir de la guerra abans d'hora.


En la guerra per terra es van utilitzar les trinxeres on els soldats van passar la majoria del temps que va durar la guerra.

També apareixen els avions en la guerra i es millora el armament militar marí (vaixells, submarins,...)

DESPRÉS DEL FINAL DE LA GUERRA

Tractat del Trianon
 Aquest va ser el primer tractat que es va firmar el 4 de juny de 1919, i on es va decidir el desmembrament de l’Imperi austrohongarès. D’aquesta divisió van néixer Àustria, Hongria, Txecoslovàquia i Iugoslàvia (el Regne dels eslaus del sud), en el qual s’incloïen diverses nacions: Sèrbia, Croàcia, Bòsnia i Hercegovina, Macedònia i Eslovènia. Aquesta unió seria la causa de futurs conflictes.

Tractat de Versalles
Firmat el 28 de juny de 1919, va ser el tractat més important, ja que afectava Alemanya, principal culpable de la guerra segons els aliats. El text obligava Alemanya (i els seus aliats) a acceptar tota la responsabilitat d’haver causat la guerra. Així mateix, condicionava el país germànic a un desarmament i a una pèrdua de territori considerables. Finalment, també li exigia el pagament de fortes indemnitzacions.

Tractat de Sèvres
Firmat el 10 d’agost de 1919 entre els aliats i l’Imperi otomà, obligava al desmembrament de l’Imperi i establia un repartiment d’àrees d’influència: Síria i el Líban quedaven sota domini francès. Palestina i Iraq quedaven sota domini britànic.

 Tractat de Neuilly
L’últim tractat va ser firmat el 27 de novembre 1919 entre Bulgària i els aliats. En ell es va exigir el reconeixement, per part de Bulgària, del nou estat de Iugoslàvia.

Realitzat per: Andrés S., Sergio R., Àlex S., Àlex A. i Nico S.

EL PAPER DE LA DONA DURANT LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL

Les conseqüències socials i polítiques de la guerra van modificar els estereotips tradicionals de gènere i van donar pas a una nova dona moderna, que no es limitava a viure en l'àmbit privat del habitatge. Però, quan es van tornar a refer les ciutats, al finalitzar el conflicte va ser com si això no hagués passat.


La guerra va suposar canvis en el paper de la dona. La dona va passar de dedicar-se a tasques domèstiques i d'acompanyar al seu marit, a ajudar a les indústries ja que els homes se'n van anar a lluitar al front.



Les dones van demostrar que podien tenir rols totalment nous. Abans d'aquesta gran guerra es parlava que les dones no podien desenvolupar els mateixos treballs per diferències físiques i psicològiques, i això afortunadament es va trencar. Van demostrar que les dones poden exercir les tasques que els homes.
Asumeixen feines com escura-semeneies, conductores de camions o obreres de la industria armamentística. Així entre França i Gran Bretanya més d'un milió i mig de dones van treballar en fàbriques d'armament.

CURIOSITATS

- Les dones van ser del personal dels Hospitals en un 90%.
- El 1918 treballaven a Gran Bretanya 1.300.000 més dones que abans de la guerra, 700.000 d'elles van ocupar llocs laborals que havien pertangut a homes, i el mateix passava a França i a Alemanya.
- A Berlín i en la indústria d'uniformes militars treballaven 25.000 obreres.
- A França, 684. 000 dones van treballar a les fàbriques d'armament; a Gran Bretanya, la xifra va ser de 920000. A Alemanya, 38 % de treballadors de la fàbrica d'armaments Krupp estava compost per dones al 1918.
- Per exemple, a Gran Bretanya, el nombre de dones que treballaven en els bancs va augmentar de 9500 gairebé 64.000 en el transcurs de la guerra, en tant que el nombre de dones en el comerç es va incrementar de mig milió a quasi un milió.
- En total 1.345.000 dones van obtenir nous treballs o substituir als homes durant la guerra.